Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A technika leírása képes leírás - A decoupage technika ismertetése .tlap.hu
részletek »

A technika leírása - A decoupage technika ismertetése .tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: decoupage.tlap.hu » A technika leírása
Keresés
Találatok száma - 12 db
A decoupage titkai

A decoupage titkai

A decoupage technika segítségével egy csapásra egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat: csak olló, ragasztó, néhány szalvéta és egy cseppnyi kreativitás kérdése az egész, s régi tárgyaink új ruhában tündökölhetnek. A decoupage technika segítségével nemcsak elnyűtt, kopott használati tárgyainkat 'újíthatjuk' meg, hanem csodaszép ajándékokat készítetünk családtagjainknak, barátainknak, szeretteinknek. Különösebb alkalomra sincs szükség, hiszen a Karácsonyi ünnepek hamarabb eljönnek, mint gondolnánk, s ha időben nekilátunk elkészítésüknek, egyedi műveink december első heteiben már réges-rég becsomagolva sorakozhatnak szekrényünk legmélyén...

A dekupázs alapjai

A dekupázs alapjai

Végre egy olyan kézműves hobby, amellyel gyorsan produkálhatunk látványos eredményeket.Nem szükséges hozzá különös kézügyesség és még csak nem is kerül sokba. Ez a különösen izgalmas technika a dekupázs (decoupage). Díszíthetjük ezzel a technikával már meglévő tárgyainkat is.

Dekupázs -szalvétatechnika

Dekupázs -szalvétatechnika

A dekupázs már nagyon régen tetszett nekem, de ezen a héten végre rászántam magam arra, hogy ki is próbáljam. A szükséges eszközöket - ecset, ragasztó, fa alap, szalvéta, megvettem egy kreatív boltban´. Az eladó ellátott pár tanáccsal, neten is hozzáolvastam kicsit, aztán belevágtam.

Dekupázs 1x1

Dekupázs 1x1

Hogyan kezdjük el? A dekupázs vagy más néven szalvétatechnika olyan dekorációs eljárás, amikor a papír (szalvéta) mintáját használod díszítésre. Szinte minden anyagot lehet dekupázsolni, de a legegyszerűbb a cserepet, bádogedényt, konzervdobozt, követ, vagy hungarocell-, fa- és papírtárgyakat. Csak elhatározás kérdése, hogy mivel próbálkozol először - az otthon fellelhető tárgyak közül nagyon sokkal lehet kísérletezni. (Később pedig úgyis rendszeres vásárlók leszünk a hobbiboltban, és minden családtagunkat megajándékozzuk egy-egy egyedi tárggyal.) Ha gyors sikerélményre vágyunk, érdemes egy könnyebben elkészíthető dekorációval kezdeni. Válasszunk például egy üres konzervdobozt vagy egy virágcserepet - mindkettővel könnyű dolgozni, a végeredmény pedig egyedi lakásdekoráció lesz. Falemezre vagy vastagabb kartonlapra képeket is készíthetünk, talán ez a legegyszerűbb eljárás. Bármilyen stílusban dekorálhatunk, a bolondos gyermekitől a vidéki country style-on át a retróig

Dekupázs 1x1

Dekupázs 1x1

A legtöbb dekorációs ötlet ott bukik el, hogy a fejben megálmodott mintát nem tudjuk olyan szépen megrajzolni, mint ahogy elképzeltük. A dekupázsnak viszont éppen az a lényege, hogy megússzuk a rajzolást - csak vágni kell és ragasztani. A dekupázs vagy más néven szalvétatechnika olyan dekorációs eljárás, amikor a papír (szalvéta) mintáját használod díszítésre. Szinte minden anyagot lehet dekupázsolni, de a legegyszerűbb a cserepet, bádogedényt, konzervdobozt, követ, vagy hungarocell-, fa- és papírtárgyakat.

Dekupázs és repesztolakk használata díszdobozhoz

Dekupázs és repesztolakk használata díszdobozhoz

A legtöbb dekorációs ötlet ott bukik el, hogy a fejben megálmodott mintát nem tudjuk olyan szépen megrajzolni, mint ahogy elképzeltük. A dekupázsnak viszont éppen az a lényege, hogy megússzuk a rajzolást - csak vágni kell és ragasztani. 1. Vágd ki a felragasztani kívánt formát a papírból vagy a szalvétából. 2. A kivágott mintát helyezd a felületre, ceruzával halványan rajzold körbe, majd a körberajzolt formát kend le dekupázsragasztóval. 3. Óvatosan helyezd rá a szalvétát a beragasztózott felületre, és belülről kifelé haladva egy ecsettel simítsd rá, hogy ne gyűrődjön össze, ne szakadjon szét. 4. Várd meg, amíg megszárad a ragasztó (ez több óra is lehet). 5. Ha dekupázslakkal átkened a mintát, még fényesebb és tartósabb lesz.

Dekupázs haladóknak

Dekupázs haladóknak

Repesztés vagy antikolás Két fajta repesztő létezik, az egyik egy köztes (vagy más néven két szín közti repesztő), a másik pedig a felülrepesztő. Mindkettővel antik hatást tudunk elérni, de különbözőképpen. Köztes: Ez 2 festékréteg közé kerül. És olyan lesz a hatása, mint amikor régi festés elkezd felrepedezni. Menete: fel kell kenni az alapszínt, ezt hagyni száradni, majd rákenni a repesztő lakkot, ezeknek fajtájától függ menny idő múlva kell fölékenni a 2. festékréteget, a használati utasításon általában mindig rajta van a száradási idő.

Dekupázs lakberendezési tárgyakon

Dekupázs lakberendezési tárgyakon

Amikor egy nagyon kedves ismerősöm először megmutatta nekem a dekupázs technikát, - bevallom - teljesen beleszerelmesedtem. El sem akartam hinni, hogy azt a gyönyörű dobozt ő készítette. Aztán magam is gyorsan megtanultam a lépéseket, és egyre bátrabban díszítgettem a különböző lakberendezési tárgyakat. Azok kedvéért, akik még csak nem is hallottak magáról a technikáról, vagy ismerik, de még nem próbálták ki, lássuk gyorsan a főbb lépéseket!

Dekupázs oldal

Dekupázs oldal

Sarah Collina könyve alapján a dekupázs technikát bemutató oldal, az elkészíthető tárgyakat bemutató galériával. Tippeket és ötleteket adnak az oldal szerkesztői a technika magasfokú elsajátításához. Az oldalon a dekupázsoláshoz szükséges alapanyagok webáruháza is megtalálható.

Hirdetés
Hogyan kell?

Hogyan kell?

Dekupázs (decoupage) vagy szalvétatechnikával könnyen készíthetünk érdekes kiegészítőket a lakásunkba akár a legegyszerűbb tárgyakból, de díszíthetjük vele a virágládáinkat vagy akár a kötényünket is. Szerezzük be a szükséges kellékeket: dekupázs ragasztó, lakk, akrillfestékek, töredező festékek, ecsetek, szivacsok, szalvéták, olló és a díszíteni kívánt dolgok. Tisztítsuk meg a használni kívánt tárgyat, és várjuk meg, míg teljesen megszárad. Alapozzuk le a tárgyat alapozó vagy akrillfestékkel. Vágjuk ki a használni kívánt mintákat a szalvétából, majd válasszuk le a legfelső (színes) réteget, a későbbiekben ugyanis már csak ezzel dolgozunk.

Kreatív technikák-dekupázs

Kreatív technikák-dekupázs

E technika napjainkban nagyon népszerű, sokoldalúan használható.Szalvéta technikával különböző használati tárgyakat, dísztárgyakat, képeket készíthetünk, dekorálhatunk. Ezt a technikát alkalmazhatjuk agyagra, fára, fémre, gipszre, gyertyára, hungarocellre, kartonra, műanyagra, porcelánra, textilre, üvegre stb... Ehhez a technikához használhatunk szalvétát, csomagolópapírt, újságpapírt és még számtalan papírfélét. Szükségünk lesz hozzá még ragasztóra. Különböző anyagokra más-más ragasztókat vásárolhatunk. Használhatunk hozzá tapétaragasztót és bármilyen más, vizes alapú ragasztókat is. Szükségünk lesz még festékre, ecsetre és lakkra.

Praktika magazin

Praktika magazin

Papírképek, díszítőmotívumok A dekupázsoláshoz többféle papírt is használhatunk: áruknak és a széles mintaválasztéknak köszönhetően a legnépszerűbbek a szalvéták, melyeknek a legfelső, leheletvékony rétegét alkalmazzák ehhez a technikához. Hátrányuk, hogy a ragasztótól átnedvesedett minta könnyen szakad. Hasonlóan népszerűek a szalvétánál jóval erősebb anyagú mintás csomagolópapírok.

Tuti menü